studio sophie kleuskens

home

over

contact

social fuel

the fat pony

de vis

het stamppot project

-

-

-

-

het stamppot project

 

Nederlandse maaltijden staan niet bekend om hun spannende smaken of mooie kleurencombinaties. Vaak worden ze beschreven als smakeloos en saai, hoewel veel Nederlanders van deze maaltijden genieten.

 

Toch heeft Nederland een rijke voedselgeschiedenis (de Gouden Eeuw en Franse invloeden), die in de 20e eeuw een keerpunt vormde, gedeeltelijk vanwege de Huishoudschool. Het doel van deze school was om vrouwen voor te bereiden op hun klassieke rol als huisvrouw. Elke Huishoudschool had een eigen kookboek met eenvoudige (met weinig kruiden), voedzame en goedkope recepten. In al deze recepten werden seizoensproducten uit Nederland gebruikt. Daarom bestonden recepten voornamelijk uit aardappelen, vlees en groenten, die nog steeds dagelijks door veel huishoudens worden gegeten. De eens rijke voedselgeschiedenis van Nederland wordt langzaam vergeten.

 

Een Nederlandse avondmaaltijd is vaak niet meer dan aardappelen (gekookt), groenten (ook gekookt) en vlees. De groenten en aardappelen worden vaak fijngestampt, ook wel stamppot genoemd. Het vlees ligt er langs met veel jus. De Nederlanders maken zowel stamppot op hun bord als op het fornuis, en ze vinden het geweldig.

 

Naast stamppot worden er in Nederland veel buitenlandse maaltijden gegeten. De afgelopen 40 jaar doken overal langzaam buitenlandse restaurants op. Vaak afkomstig uit de Chinees-Indische, Arabische of Italiaanse keuken. Dit zijn (meestal) geen originele maaltijden; ze zijn 'Nederlands gemaakt'. Verschillende ingrediënten en smaken worden gebruikt om de Nederlandse smaakpapillen tevreden te stellen en passend te maken in de Nederlandse cultuur.

 

Waarom eten Nederlanders zoveel 'buitenlands' eten, maar zijn ze niet in staat om 'echt' Nederlands eten (zoals stamppot) populair te maken in andere landen?

 

Stamppot is het comfort food van Nederland. Vooral als het oma is. Je voelt je er gewoon goed bij.

 

Het is jammer dat alleen Nederlanders van stamppot genieten. Stamppot had in verschillende landen kunnen worden gegeten, omdat Nederland in verschillende landen een grote culturele stempel heeft achtergelaten. Natuurlijk hebben niet alle landen dezelfde landbouwproducten, maar stamppot kan van alles worden gemaakt, zolang het samen wordt gestampt en als hoofdgerecht wordt geserveerd.

 

Nederland speelde een grote rol in de koloniale tijd (17e en 18e eeuw). Ze koloniseerden verschillende regio's, waaronder het huidige New York, Indonesië, Curaçao, Zuid-Afrika en Suriname. Er woonden veel Nederlanders, en dat is nog steeds te zien aan sommige culturele elementen. Bijvoorbeeld Nederlandse straatnamen in New York of Nederlandse koekjes in Indonesië. Helaas is stamppot nergens te zien in deze oude koloniën.

 

Hoe had stamppot in deze landen vorm gekregen en gesmaakt? En hoe zou het een populair gerecht kunnen worden?

© 2019 Sophie Kleuskens - all rights reserved