The Fat Pony

Wie weet tegenwoordig nog wat hij precies eet? Door de massale schaal van voedselproductie is het maar moeilijk te achterhalen. Een climax werd bereikt met het ‘paardenvleesschandaal’. Paardenvlees bleek stiekem verwerkt te zijn zonder dat het op de verpakking stond. Nu is paard een subversief stukje vlees geworden. Is dat wel terecht?

Wie bewust wil eten, kan prima paard eten. Het is mager vlees, rijk aan ijzer en andere mineralen. Bovendien worden er in Nederland geen paarden voor de slacht gefokt. En een paard dat niet opgegeten wordt, komt in de destructor terecht. Tijdens de Dutch Design Week 2015 opende de 70% Bar voor het eerst haar deuren met een restaurant waarbij de overconsumptie aan de tand werd gevoeld. 2016 is het jaar van The Fat Pony en ligt de nadruk niet op de kwantiteit, maar op de kwaliteit van ons eten.

Voor The Fat Pony werkt de 70% Bar samen met derdejaars studenten van de Fontys Academy for Art, Communication & Design Tilburg. Gezamenlijk is er onderzoek gedaan naar de combinatie ‘paard’ + ‘restaurant’. Er werd letterlijk veldwerk verricht tussen de pony’s in de wei, maar ook in de slagerij bij het uitbenen van een paard. Daarnaast volgden we workshops van designstudio Catalogtree, chefkok Tom Buiting en theaterregisseur Lisah Baert. Dit alles komt samen in paardenvleesrestaurant The Fat Pony.

Artikel door VICE.

In samenwerking met:
70% Bar (Margriet Craens, Josine Beugels, Woody Veneman, Lucas Maassen ) & ArtCoDe (Sophie Kleuskens, Vincent van Opdorp, Milan van Belle, Sjoerd de Graaf, Nina Hampsink, Iris Seuren, Stella Toonen, Lieke van der Maas, Moyra Besjes, Natasja Lauwers, Tessa van der Heijden, Renée Wouters, Jessie Raijmakers) & Paul Slot